Jak utrzymać porządek, higienę w piekarni

Jak utrzymać porządek, higienę w piekarni?

Piekarnia, jak każdy inny obiekt gastronomiczny, musi spełniać wiele wymogów sanitarnych, higienicznych. Aczkolwiek w utrzymywaniu porządku na co dzień pomagają specjalistyczne sprzęty, urządzenia. Jakie? Podpowiadamy.

Podstawowe akcesoria i środki do sprzątania

Zacznijmy od tego, że utrzymanie porządku w piekarni nie oznacza wyłącznie regularnego czyszczenia pomieszczeń, w których przygotowuje się pieczywo, ciasta, a również przestrzeni biurowej oraz dla klientów. W tym celu konieczne jest zaopatrzenie się w profesjonalne akcesoria oraz środki czystości.

Na co dzień przydadzą się oczywiście takie sprzęty jak mopy, wiaderka, szczotki, a także ręczniki papierowe, ścierki kuchenne. Oprócz tego konieczne jest stosowanie profesjonalnej chemii, czyli takiej, która cechuje się większą skutecznością w usuwaniu zabrudzeń. Nierzadko takie środki posiadają właściwości antybakteryjne oraz dezynfekujące. Kupuje się je w specjalistycznych sklepach dla gastronomii. Dostępne są w dużych opakowaniach, często to koncentraty, które starczają na dłużej.

A co oprócz tego warto zakupić?

Zmywarka gastronomiczna

Mycie sztućców, blach, koszy, czy niedużych pojemników będzie o wiele szybsze dzięki zmywarce gastronomicznej, która jest jednym z podstawowych sprzętów w piekarni. Zmywarka nie tylko zapewnia odpowiedni poziom czystości, ale też zużywa mniej wody. Tylko, co istotne, to zmywarki konieczne jest zastosowanie profesjonalnej chemii, o której pisaliśmy przed chwilą.

Myjka do pojemników

W piekarni codziennie używa się dziesiątek pojemników na pieczywo, wyroby cukiernicze. Najczęściej wykonane są one z tworzyw sztucznych, aby ich czyszczenie było prostsze. A można to jeszcze bardziej ułatwić. Jak? Myjka dla piekarni z projektu ZFM to urządzenie przeznaczone do półautomatycznego mycia pojemników, dzięki czemu skraca się czas całego procesu. Oprócz tego, że wpływa to na optymalizację czasu, to jeszcze finansów. Jest to możliwe dzięki temu, że myjka ogranicza zużycie wody, detergentów oraz energii, jest ekologicznym rozwiązaniem.

Wózek do sprzątania

Z bazowych sprzętów wyróżnić można jeszcze wózki do sprzątania. Są niedrogie, poręczne, ułatwiają codzienną pracę. Mogą posiadać wiaderka do mycia podłóg, półki na środki czystości, a także kosze na śmieci. Ich wybór jest bardzo duży, możesz dostosować konstrukcję oraz wyposażenie takich wózków do twoich potrzeb.

Śluza sanitarna

Śluza sanitarna jest urządzeniem, które najczęściej wykorzystuje się w dużych zakładach piekarskich. Jakie jest jej zadanie? W szybki i prosty sposób dezynfekcje obuwie oraz ręce pracowników, którzy przechodzą z części socjalnej do produkcyjnej.

Utrzymywanie porządku w piekarni – co jeszcze jest ważne?

Pisaliśmy o sprzętach, które pomogą ci w utrzymaniu czystości. A o co jeszcze musisz zadbać? Przede wszystkim o regularność, ponieważ im szybciej usuniesz zabrudzenia, tym łatwiej będą one schodzić. Podstawowe prace muszą być wykonywane każdego dnia, należy do nich m.in. czyszczenie blatów, podłóg, a także wynoszenie śmieci. Ponadto konieczne jest wykonywanie gruntowych porządków, np. co tydzień. Wtedy nie trzeba będzie obawiać się wizyty sanepidu…

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij