oliwa

Czy całkowita eliminacja produktów z diety nie odbije się na naszym zdrowiu? O rezygnacji z soli, cukru, a także produktów zbożowych, czyli najpopularniejszych dietach eliminacyjnych

Są różne diety, jedne gorsze, drugie lepsze, a niektóre naprawdę są świetne. Tutaj mamy na myśli zbilansowane diety. Ale dużą popularnością aktualnie cieszą się jadłospisy oparte na eliminacji konkretnych składników takich jak sól, cukier czy produkty zbożowe. Ale czy taka dieta ma rację bytu i nie wpłynie negatywnie na pracę organizmu?

Koniec z białym cukrem

cukier do kawyCukier znajduje się niemal wszędzie, nie tylko w batonikach, ale i musach dla dzieci czy nawet sosach. Dodawany jest do ketchupu czy sosów, a to tylko dlatego, że poprawia on smak, jest tani i oczywiście uzależnia. Niestety uzależnienie od cukru łatwo można poznać po tym, że ciągle mamy ochotę na coś słodkiego, a gdy nie zjemy batonika, to dodatkowo jesteśmy rozdrażnieni. Ale fakt, że jesteśmy uzależnieni od cukru poczujemy jeszcze bardziej intensywnie, gdy go całkowicie odstawimy. Wtedy to dopiero się zacznie…Objawy odstawienia to mdłości, bóle głowy, złe samopoczucie, ale i rozdrażnienie. Cukier uważany jest także za szkodliwy, bo powoduje nadwagę, ale i insulinooporność, wywołuje próchnicę czy nasila trądzik, ale i przyczynia się do powstania depresji, ale nie musicie się tego obawiać jeżeli będziecie spożywać cukier w odpowiednich ilościach. Wszak sam cukier nie jest szkodliwy, lecz jego nadmiar.

Czy można wyeliminować cukier w 100%?

Zasadniczo tak, ale może być to trudne. Musicie wiedzieć, że cukier nie tylko dodaje energii, ale i znacząco wpływa na pracę mózgu. Jeszcze do niedawna sądzono, że należy spożywać przynajmniej minimalne ilości cukru, gdyż tylko wtedy mózg będzie mógł prawidło pracować. Jednak ówczesne badania pokazują, że cukier może być zastąpiony przez ciała ketonowe, które są produktem rozpadu tłuszczu. Ale musicie też pamiętać, że 100% eliminacja może być trudna, bo niestety biały cukier dodawany jest niemal do wszystkiego. Nie polecamy Wam także stosowania żadnych zamienników, bo i one są szkodliwe, a więc wszelkim słodzikom mówimy stanowcze „NIE”. Zawsze też warto skonsultować się z dobrym dietetykiem. W Kielcach takiego znajdziecie, a więc koniecznie wejdźcie na stronę perfekcyjnalinia.pl, by dowiedzieć się więcej.

Dieta bez soli – tak czy nie?

sólSól jest szkodliwa, ale podobnie jak cukier tylko w nadmiarze, choć niestety ten nadmiar wiele osób spożywa. Otóż musicie wiedzieć, że podobnie jak w przypadku cukru, sól dodawana jest do wielu produktów, dlatego też najlepiej niemal nie dodawać jej do potraw czy innych dań, bo znajdziecie ją nawet w pieczywie czy wędlinach. Ale też warto wiedzieć, że brak soli powoduje wiele dolegliwości, bo najważniejszą zaletą soli ( w odpowiedniej ilości) jest to iż zatrzymuje w ciele wodę, a przecież człowiek w aż 80% składa się z wody. Ale to nie wszystko, bo sól wpływa także na gospodarkę hormonalną. Z kolei nadmiar spożywanej soli może być przyczyną wielu chorób, w tym choćby chorób serca czy udaru.

Czy można nie jeść zbóż?

Odpowiedź na to pytanie akurat jest najłatwiejsza i brzmi „tak”, ale tylko wtedy, gdy nasza dieta jest tak zbilansowana, że nie będziemy cierpieć z powodu niedoborów składników odżywczych. Zboża są bogatym źródłem fosforu, choć niestety słabo przyswajalnego, ale mają też potas i mniejsze ilości wapnia. Do tego w zbożach występują witaminy z grupy B oraz witamina E. Jednak wiele z tych witamin czy minerałów można przyswoić z innych produktów. Oczywiście niejedzenie produktów zbożowych nie jest tym samym co eliminacja z diety glutenu, który można wyeliminować tylko wtedy, gdy cierpi się na nietolerancję. W innym przypadku jest to bardzo szkodliwe. Niestety jak pokazują badania wiele osób na diecie gluten free ma w swoim organizmie przekroczone dopuszczalne ilości arsenu, który jak powszechnie się uważa jest silnie rakotwórczy, dlatego też jeżeli zastanawiacie się nad taką dietą eliminacyjną, to koniecznie skonsultujcie się i wykonajcie badania na nietolerancję.

Całkowita eliminacja tych składników może być szkodliwa. Dlatego zdecydowanie lepiej jest zachować umiar. A więc warto spożywać mniej cukru czy mniej soli, ale w przypadku zbóż te ograniczenia nie są konieczne, szczególnie gdy nie cierpi się na celiakię.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij